Lezingenreeks 1.000 jaar Groninger cultuurgeschiedenis
Op verzoek van Erfgoedpartners geef ik in de winter van 2024-2025 een inleidende lezingenreeks over de geschiedenis van de provincie Groningen. In een serie van 10 avonden wordt een integraal overzicht geboden van de belangrijkste cultuurhistorische ontwikkelingen die onze provincie in de afgelopen 1.000 jaar hebben gevormd.
De serie is populairwetenschappelijk, voor iedereen toegankelijk en wordt gehouden in een mooi historisch gebouw: de classicistische Doopsgezinde kerk (1847) van Sappemeer, centraal gelegen in de provincie en goed te bereiken.
De aanpak is chronologisch: in elke les staat een eeuw centraal, waarbij ingegaan wordt op de belangrijkste karakteristieken van dat tijdperk. Per eeuw komen de belangrijkste landschaps- en cultuurhistorische aspecten aan de orde die nodig zijn om “het Verhaal van Groningen” te begrijpen.
De cursus heeft het karakter van een collegeserie, waarbij ook losse modules kunnen worden gevolgd. De lezingen worden gegeven aan de hand van beeldmateriaal en achtergrondinformatie (literatuurlijst, bronnenmateriaal). Het niveau is populairwetenschappelijk en voor iedereen toegankelijk.
De lezingen worden gegeven op de dinsdagavonden (19.30 – 21.30 u.) 29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november. Op 7, 14, 21, 28 januari en 4 februari wordt de reeks vervolgd. De Doopsgezinde kerk te Sappemeer vindt u aan de Noorderstraat 53.
Meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelding vindt u op de website van Erfgoedpartners (www.erfgoedpartners.nl). De cursus kost € 200,- Aanmelden kan via info@erfgoedpartners.nl. U ontvangt een schriftelijke bevestiging van deelname.
Cursus Cultuurgeschiedenis van Westerwolde
Volg de 10-delige cursus Cultuurgeschiedenis van Westerwolde en laat u meevoeren in het verrassend rijke en veelkleurige verleden van het gebied. Ontdek hoe het cultuurhistorisch profiel van Westerwolde is ontstaan en hoe het landschap daarin is meegegroeid. Met de verkregen kennis en inzichten kunt u het gebied beter begrijpen, verbanden zien en het landschap lezen.
De cursus bestaat uit 10 lessen op de zaterdagochtend, heeft een populairwetenschappelijk niveau en staat open voor iedereen. Om de educatieve sfeer zo optimaal mogelijk te laten zijn, wordt de omvang van de groepen beperkt gehouden (max. 25 personen). De cursus wordt aangeboden in de Bibliotheek te Stadskanaal, waar goede faciliteiten en parkeermogelijkheden zijn. De cursisten krijgen als werkmateriaal een reader en een literatuurlijst uitgereikt.
Data: zaterdag 4, 11, 18 februari, 4, 11, 18, 25 maart en 1, 8 en 15 april 2023.
Locatie: Bibliotheek Stadskanaal (Continentenlaan 2).
Tijdstip: 10.00 – 11.30 u.
Programma:
- Bodem en Landschap
- Saksen en Friezen
- Bestuur en openbare orde
- Grenzen en verbindingen
- Water en land
- Landbouw en ambacht
- Wonen en werken
- Geloof en religie
- Architectuur en kunst
- Taal en folklore.
Uitgangspunt zijn de grenzen van ‘Wedde, Westwoldingerland, Bellingwolde en Blijham cum annexis’ zoals deze van de 16e tot en met de 18e eeuw in politiek-staatkundige zin golden (ofwel: het gehele gebied ten oosten van de Pekel Aa (en Semslinie) en de Westerwoldsche Aa tot aan Oude Statenzijl).